Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Személyes beszámolók a Házasok Padjáról

2013.02.15

„Tégy engem szívedre pecsétnek, tégy engem pecsétnek karodra”

dsc_1502.jpg

Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét.

Idén harmadik alkalommal csatlakoztam metodistaként ahhoz az ökumenikus munkacsoporthoz, amelyik a szegedi Házasság Hete programsorozat előkészítésével foglalkozik. Most azzal az ötlettel álltam elő gyülekezetünk nevében, hogy mi lenne, ha egy szép parkba kitennénk egy padot, ami a szeretetben megélt házastársi kapcsolat szimbóluma lehetne. Mindenkinek tetszett ez a gondolat, és legnagyobb örömünkre elnyertük az önkormányzat támogatását is. Ez a köztéri bútor láthatóan nem sokban különbözik a többitől, csupán egy réztábla van rajta a fenti, Énekek Énekéből vett idézettel, mégis többet jelenthet a rajta megpihenőknek.

imgp9142-1-.jpg

Mint minden emberi kapcsolat, a házastársi viszony is dinamikus. Egyszer közel érezzük magunkat a társunkhoz, másszor pedig elszigetelődünk, jobban magunkba fordulunk, vagy éppen a körülményeink nem teszik lehetővé a bensőségességet. Ha azonban ez a távolság hosszabb ideig fennáll, gátolja a házastársi kapcsolat fejlődését, gazdagodását.

(fotó: Erhardt Gyula)

Kutatási eredmények igazolják, hogy a párok nagyon kevés időt töltenek olyan beszélgetéssel, ami nem a hétköznapi dolgok előrehaladásával, gyermekeikkel kapcsolatos.

Az újbóli egymás felé forduláshoz gyakran nem kell sok: elég egy kellemes séta, és ez a pad kapcsolatunk ápolására hívogat.

Február második vasárnapján, a Házasság Hetét megnyitó szentmise után, nem mellesleg a Házasság Világnapján került sor a Házasok Padjának átadására a Stefánia sétányon, a Tisza partján. Aznapra az éjszaka esett hó menyegzői ruhába öltöztette a várost. 

dsc_1526.jpg

Lelkészünk ünnepi beszédében többek között arról szólt, hogy aki maga mellett tudja társát, igazi szeretetközösségben élhet, melyből gyermekei, unokái is részesedhetnek.  A hitvesi kapcsolatot feltétlenül gazdagítja az időnkénti megpihenés, amely erőt ad ahhoz, hogy a párok tovább haladhassanak közös céljaik felé.

Kondé Lajos atya, pasztorális helynök elmondta, hogy a szerelmesek padjaként gondol erre a padra, melyen lehet álmodozni, közös jövőt tervezgetni, illetve olyan házaspárok helye lehet ez, akik évtizedek után is szerelemmel tekintenek hitvesükre.

A padavatót a Szeged Táncegyüttes fiatal házaspárjának az előadása tette még kedvesebbé.

Az ünnepi alkalom után számos fénykép készült a padra leülő házaspárokról, melyet mécsesekkel, párnákkal, takarókkal, valamint a hűség és hitvesi szerelem szimbólumával, borostyánnal díszítettünk.

Harmanné Ábrahám Judit

dsc_1587.jpg

dsc_1572.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben az évben lelkes segítőként kóstolhattam bele a Házasság Hete programsorozat egy kis szeletébe, Harmanné Ábrahám Judit ötletének a megvalósításán keresztül. A pontos kezdeteket nem tudnám felidézni, csak azokra a szerda délutáni alkalmakra emlékszem, amikor Judittal – míg Eszter lánya balett órán ügyeskedett – az iskola öltözőjében padokról, idézetekről, dekorációkról, lehetőségekről beszélgettünk.

307472_528769567168499_1807980451_n.jpg

A Házasok Padja az elmúlt hónapokban különleges színezetet adott a napjaimnak. Izgalom, szépség, ötletek, fáradság, verssorok, képek, hosszas levélváltások, humoros pillanatok, családi életképek, kellemes időtöltés harmonikus kavalkádját jelentette. Valamint egyféle válasznak is érzem egy kérdésre, ami gyülekezetünk legutóbbi körzeti konferenciáján vetődött föl: Hogyan szolgálhatunk hívőként városunkban, városunk lakói felé? Remek lehetőséget nyújtott az ötlet arra is, hogy bizonyságot tegyek a munkahelyemen, kortársaim között vagy megszólítsunk embereket az utcán egy-egy szórólappal. Minden egyes momentum, megtapasztalás Isten gondviselését, támogatását éreztette velem a tervezés elejétől fogva. 

A kezdeményezéssel kapcsolatban fontos volt számomra, hogy olyan értéket képviselhetek, ami Istennek egy csodálatos ajándéka, s olyan értéket közvetíthetek, ami manapság nem számít annak, bár hiszem, hogy mindenki olyan minőségű párkapcsolatra és házasságra vágyódik, amit valójában csak abban a kapcsolatban élhetünk át, amin Isten áldása nyugszik, amit Ő köt össze és tesz teljessé.

dsc_1501.jpg

Szolgálatunk részben lezárult, de bízom abban, hogy a Házasok Padja egy impulzus lesz sokak számára, mely elindít gondolatokat, beszélgetéseket, felébreszt érzéseket, felidéz emlékeket…

Adja az Úr, hogy így legyen!

Császár Hajni